sunnuntai 11. lokakuuta 2009

11.10.1939

Sotamarsalkka Mannerheim katsoi tilanteen kehityksen vuoksi tarpeelliseksi ehdottaa puolustusministerille yleistä liikekannallepanoa, joka toteutettaisiin samalla tavoin kuin aikaisemmin päätetty osittainen liikekannallepano.

Valtioneuvosto hyväksyi esityksen samana päivänä.

Poliittisesti arkaluonteisessa tilanteessa ei haluttu puhua yleisestä liikekannallepanosta, joten reserviläiset kutsuttiin virallisesti ylimääräisiin kertausharjoituksiin eli YH:hon.

Suojeluskuntapiirin päällikkö everstiluutnantti Aaro Pajari määrättiin muodostamaan palvelukseen kutsutuista reserviläisistä JR16:tä.

Pajari sai 11. lokakuuta sanoman ”Viljankorjuu aloitetaan 14.10.1939”. Tämä tarkoitti, että liikekannallepano piti käynnistää 14. lokakuuta. Suojeluskunnat valmistautuivat jakamaan palvelukseen astumismääräyksiä.

Saksan ulkoministeriön valtiosihteerin henkilökohtaiset ohjeet Saksan Helsingin lähettiläälle

1. Meillä ei ole mitään näyttöä siitä, että Neuvostoliitto tulee esittämään Suomelle sellaisia vaatimuksia, jotka johtavat sotilaallisiin hankaluuksiin. Siksi meidän mielipiteemme on, että ensiksi on tarpeen odottaa ja katsoa, mitä vaatimuksia Moskova tekee. Helsingin tekemää ehdotusta, että me käyttäisimme vaikutusvaltaamme Venäjän hallituksen suuntaan, jotta se ei menisi vaatimuksissaan yli Suomenlahden saarien, ei siksi voi noudattaa.
2. Pyydämme, että vältätte kuten ennenkin kaikenlaisia sellaisia kannanottoja, jotka voisivat vastata Suomen ulkoministerin tekemään kysymykseen asennoitumisestamme Ruotsin suuntaan. Siksi teidän ei tule palata tähän kysymykseen omasta aloitteestanne; jos ulkoministeri puhuisi asiasta teille uudelleen, rajoittukaa vain toteamaan, että mielestämme mitään perustetta sellaiselle kysymykselle ei ole olemassa.
3. Tiedoksenne: Kuten tiedätte, Neuvostoliiton kanssa tekemämme hyökkäämättömyyssopimus velvoittaa meidät olemaan antamatta minkäänlaista tukea kolmannelle osapuolelle siinä tapauksessa, että Neuvostoliitto joutuu tämän osapuolen sotilaallisten toimien kohteeksi. Jos me nyt antaisimme sellaisen julistuksen, mitä Ruotsia koskien toivotaan, se tulisi koventamaan Suomen ja Ruotsin Neuvostoliiton vastaisuutta, mikä häiritsisi Saksan ja Neuvostoliiton suhteita.

0 kommenttia: