tiistai 11. elokuuta 2009

11.08.1939

Englannin, Ranskan ja NL:n neuvotellessa keskinäisestä avunannosta, Hitler, totesi 11.8. Danzigin ylikomissaarille Carl Burckhardtille: "Kaikki toimeni tähtäävät Venäjää vastaan. Jos länsi on niin typerä ja sokea ymmärtämään tätä, minun on pakko tehdä ensin sopimus venäläisten kanssa, murskata länsivallat ja sen jälkeen suunnata kaikki voimani NL:ää vastaan".

11.8. Moskovaan saapuivat brittiläinen amiraali Sir Reginald Drax ja ranskalainen kenraali Joseph Doumenc. He olivat ilman neuvotteluvaltuuksia, ja heidän piti käydä sotilaallisia neuvotteluja hyvin hitaasti ja poliittista tilannetta seuraten.

Kun länsivallat eivät suostuneet Neuvostoliiton vaatimukseen ryhtyä »epäsuoraan hyökkäyksen torjuntaan» eli marssittaa neuvostojoukkoja Baltian maihin ja Puolaan Saksan hyökkäyksen uhatessa, neuvottelut kariutuivat. Neuvostoliiton johtaja Josif Stalin arveli, ettei länsivalloilla ollut todellista halua sopimuksen solmimiseen.

Stalinin annettua ymmärtää, ettei hänellä olisi mitään Saksan kanssa solmittavaa sopimusta vastaan, Hitler tarttui heti tilaisuuteen. Kaikki suuret asiat ratkaistiin muutamassa päivässä, 19.–23. elokuuta. Välttääkseen mahdollisen kahden rintaman sodan Hitler oli pienten valtioiden kustannuksella valmis millaisiin myönnytyksiin tahansa. Neuvostoliitto halusi voittaa aikaa varustautuakseen pelättävissä olevaan yhteenottoon Saksan kanssa.

0 kommenttia: